Zakelijk Aanbod

Door het neerzetten van de condities voor teamprestaties valt het potentieel van een team te verwezenlijken. De onderstaande 6 bouwblokken bepalen de mate van commitment en vertrouwen in een team. Hiermee wordt bepaald hoezeer het vermogen van het team wordt benut ten dienste van het beoogde resultaat. Daarnaast is er - niet onbelangrijk - weinig dat een mens zoveel plezier en voldoening geeft als deel zijn van een uitmuntend team. Per bouwblok kun je hieronder een toelichting lezen.  

De leider speelt een sleutelrol in het verschaffen van de basis voor het teamfunctioneren, met name bij start en veranderingen. Ik ondersteun en versterk leiders in dit proces. Met behulp van mijn expertise presteren leiders en teams sneller en duurzamer op niveau. De tijd en energie die weglekt door frustratie en/of onuitgesproken verwachtingen wordt beperkt. 

In afstemming bepalen we waar je investering op dit moment het hardst nodig is en het meeste effect sorteert. Na een inschatting waar het team zich op dit moment bevindt, doe ik een begeleidingsvoorstel op maat. Reken voor een begeleidingsdagdeel op circa € 750,- , inclusief voorbereiding, exclusief BTW.

Missie

Een eerste conditie voor teamfunctioneren betreft een levendige verbinding met de bedrijfsmissie. Hoe meer verbinding ieder individu ervaart met de missie van het bedrijf, hoe meer de som van alle inzet werkelijk bijdraagt aan het beoogde resultaat.

Ieder heeft zijn eigen antwoord op: 'Waar wil ik het voor doen?' Ieder individu benadert de missie van de organisatie vanuit zijn eigen invalshoek. Wordt hierover gesproken in het team? Weet jij hoe je collega zich verhoudt ten op zichte van de missie? Hoe raakt het hem/haar? Weet je iets van de persoonlijke geschiedenis van je teamleden waaruit zijn/haar persoonlijke drijfveren ontstaan?  

'Waar doen wij het voor?' In het beste geval straalt iemand van enthousiasme bij het stellen en beantwoorden van deze vraag. Geregeld komt het ook voor dat men zich accuut moe en machteloos voelt als deze vraag aan de orde komt. Dit is belangrijke informatie. De optelling van de (oprechte) antwoorden is een tekenende indicatie voor de kracht en de gezondheid van de organisatie.  

Ik ondersteun leiders en teams om verbinding met de missie te maximaliseren. Zodat men zonder twijfel kan zeggen: 'Bij ons wordt de missie geleefd, geademd'.  Ik hanteer hiervoor een diversiteit aan werkvormen. Welke werkvormen ik inzet, hangt af van de vraag, de huidige staat en het karakter van het bedrijf en het team. Ik werk in ieder geval interactief en resultaatgericht.

Klik hier voor een afspraak om af te stemmen hoe we de verbinding tussen medewerkers en missie versterken in jouw team of bedrijf.     
 

Leiderschap

Een tweede conditie voor teamprestaties is leiderschap. Na de liefdesrelatie is de leider-lidmaatschapsrelatie de relatie waarin zich de meeste intensieve issues voor doen: verwachtingen en teleurstellingen. Hoe gaat dat met jou in contact met de mensen waar je leiding aan geeft? 

Werk gaat allang niet meer alleen om salaris. De hoofdreden waarom mensen ontslag nemen is de leidinggevende. 'Mensen stappen niet op vanwege de baan, maar vanwege de baas. Maar weinig dingen zijn zo kostbaar en werken zo verstorend als het vertrek van goede krachten.' (Uit een publicatie van de Amerikaanse auteur en psycholoog Travis Bradberry, februari 2019.)

Als leidinggevende krijg je wellicht wel eens het gevoel dat medewerkers onrealistische verwachtingen koesteren. Ze willen dat je ze steunt, een luisterend oor schenkt, dat je ze richting geeft, inspireert en uitdaagt. Ze willen zich gezien, gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen, ruimte voor creativiteit en autonomie krijgen, maar ook dat je krachtig optreedt om orde op zaken te stellen als de situatie dat vraagt. Tegelijk voel je je - als je eerlijk bent - door je eigen leidinggevende enigszins in de steek gelaten? Esther Perel (gerenommeerd Belgisch-Amerikaans therapeut) zegt: 'De werkvloer is net als het huwelijk, we verwachten er teveel van.' In veel bedrijven wordt gepoogd te werken met zelfsturende teams. Is dat omdat niemand meer zin heeft om al die verwachtingen waar te moeten maken?

Op basis van mijn expertise als psycholoog en in systemisch werk, onderzoek ik graag met jou hoe je ervoor zorgt dat je de rol met plezier kunt vervullen terwijl je leiderschap innemende en effectieve uitwerking heeft. Als je duurzaam de dynamiek wilt beïnvloeden waar je je nu in bevindt, is de sleutel om bepalende elementen uit je karaktervorming mee onder de loep te nemen. Op dit vlak werk ik uiterst respectvol en steunend, maar ook met scherpte.

Klik hier voor contact om hiermee aan de slag te gaan. 
 

Team

Een derde conditie voor teamfunctioneren is de onderlinge verhoudingen in het team. Ken je elkaar? Voel je je op je plek? Gun je elkaar iets? Kun je samen lachen? Zijn sterke en minder sterke kanten van ieder lid bespreekbaar? Of ervaar je afgebakende subgroepen of zelfs kampen binnen het team? Wordt er geroddeld? Wordt er afgegeven op andere teams of afdelingen?  

'Elke relatie vertrekt vanuit een identiteit: waarom zijn we hier en wat verwachten we van elkaar? Die verwachtingen, die veel te maken hebben met de persoonlijke geschiedenis van elk van ons, bepalen hoe we communiceren en hoe we omgaan met conflicten.' (Esther Perel, Belgisch-Amerikaans psycholoog)

Met een diversiteit aan werkvormen help ik de teamleden om vanaf hun eigen plek, open te staan voor elkaar en elkaar te versterken. De identiteit van een team is gebaseerd op gedeelde waarden. Ik help het team deze waarden boven tafel te krijgen en de groepsidentiteit hiermee te verstevigen. Op basis hiervan ontstaat synergie, de gezamenlijke uitkomst wordt meer dan de som van de delen. 

Mijn aanbod bestaat uit een mix van plezier en serieuzere elementen. Zoek contact  om af te stemmen hoe we in jouw team de teamspirit laten wakker worden en oplaaien. 

Praktijk

Als de condities 'Missie', 'Leiderschap' en 'Team' helder en krachtig staan, dan is het tijd om te checken hoe je je structuur in de praktijk maximaal dienend krijgt. 

Hoe werkt het proces van doelen stellen en bijstellen, het verdelen van rollen en taken, de dagelijkse en wekelijkse afstemming? We willen wel afgestemd werken, maar ook zo min mogelijk tijd verdoen in nutteloze vergaderingen. Hoe groter het bedrijf, hoe uitdagender deze opgave.

Een ander belangrijk element in deze module is de aandacht voor lucht, adem, ontspanning. Voor de één is het een dagelijkse wandeling of lunch-work-out, voor de ander een meditatief moment. Als dit in teams bekend is en in de dagelijkse praktijk ondersteund wordt, dan komt dit de team effectiviteit ten goede. 

Deze module is meteen een goed meetinstrument, want in je poging om een goede structuur neer te zetten, kom je al snel de onopgeruimde items uit de drie voorgaande stukken tegen. Misschien is daar nog wat aandacht nodig voor je deze werkelijk goed kan krijgen. 

Het doel van mijn begeleiding is om de teamafspraken hierover helder en scherp te krijgen zodat het resultaat stevig staat en lang mee gaat. Klik hier om een afspraak te maken om hiermee aan de slag te gaan. 

Communicatie

Je hebt een boodschap en je wilt iets bereiken. Hoe ben jij authentiek uitnodigend? 
Wie effectief kan communiceren, heeft de wereld aan zijn voeten. 

Of het nu gaat over de mensen waar je leiding aan geeft, het overtuigen van je collega's en leidinggevende, het binden van je klanten of je interactie met derden. In je verbale en non-verbale communicatie word jij zichtbaar voor de ander. In al die jaren dat ik met mensen werk is me één ding duidelijk geworden. Hoe je denkt over te komen en hoe je werkelijk overkomt is meestal niet hetzelfde.

Als de belangrijkste condities voor teamfunctioneren zijn geïnstalleerd, is het tijd om een diepere duik te nemen in dit leerproces: om te gaan zien en te beïnvloeden hoe je over komt. Het effect is dat je intenties en je expressie steeds congruenter worden. 

In mijn trainingen op dit gebied, hecht ik veel waarde aan de veilige leeromgeving. Leren op dit gebied gaat stap voor stap. We dienen het ritme en de vraagstelling van de lerende te volgen. Als men zich hierin nog niet op zijn/haar gemak voelt, dan is het te vroeg en is er waarschijnlijk eerst iets anders nodig. Ik onderzoek dan graag met je wat dat is. 

Klik hier voor contact over begeleiding in het leerproces voor effectieve communicatie. 

Feedback

Alle condities voor uitmuntende teamprestaties staan, maar één ding weet je zeker: er gaat altijd wel iets anders dan verwacht of gehoopt. In een sterk team neemt ieder lid de verantwoordelijkheid om 1) het op te brengen als hem/haar iets dwars zit en 2) er werk van te maken om dit uit de weg te krijgen. Op deze manier kan alle energie naar vervulling van de missie blijven gaan. Het vermogen om effectief feedback te geven, kun je trainen. Als jouw feedback bijvoorbeeld meestal wordt ervaren als een aanval, dan kan de ander je per definitie eigenlijk al niet goed verstaan.  

Er zijn duizend-en-één redenen te bedenken om überhaupt geen feedback te geven: 

  • ik vind het gedoe en het kost me te veel tijd 
  • ik word toch verkeerd begrepen, dus als ik het probeer en dan ben ik uiteindelijk slechter af 
  • ik voel me gekwetst, dus ik ga me niet kwetsbaar op stellen, dat is hij/zij me niet waard 
  • de leider moet maar zorgen dat iedereen zich gedraagt en aan de afspraken houdt


Als teamleden de drempel naar elkaar of naar hun leider niet (meer) nemen, dan gaat het bergafwaarts met de teamprestaties en met de teamspirit. Maar hoe beter het team in staat is om alles wat dwars zit snel te detecteren en onschadelijk te maken, hoe groter het plezier en hoe beter de resultaten zijn, op duurzame basis

Vergroot het feedbackgevend en -ontvangend vermogen in jouw team, met behulp van mijn enthousiaste en doortastende begeleiding: Klik hier voor contact om hiermee aan de slag te gaan. 

Back to Top